COCA DE SANT JOAN AMB FRUITES CONFITADES

Què és una revetlla sense la coca???
Avui és la Revetlla de Sant Joan i es clar, tal com mana la tradició, s'ha de menjar coca, sinó sembla que no fa revetlla.
Per aquesta nit jo n'he fet dues: una de fàcil i ràpida, la Coca de pasta de full farcida (podeu veure'n la recepta clicant a l'enllaç), i l'altra més elaborada, la Coca de Sant Joan amb fruites confitades.


No us penseu, què ha estat tot un repte, era la primera vegada que feia una coca de brioix i a més a més l'he volguda fer farcida! I és que a mi les coques m'agraden amb molta fruita confitada, molts pinyons, i si pot ser, millor farcida, perquè així no queden tan seques i passen d'allò més bé.
Doncs vinga, som-hi!!!

Ingredients:

  • 500 gr. de farina de força
  • 20 gr. de llevat de forner (jo l'he comprat al súper, a la secció dels refrigerats)
  • 100 gr. de sucre més una mica per a posar pel damunt
  • 4 ous més un ou batut per a pintar la coca
  • 50 gr. de mantega a punt de pomada
  • 50 ml. de llet
  • la pell d'una llimona ratllada
  • un pessic de sal
  • un pessic de canyella en pols
  • 100 gr. de fuita confitada (jo n'he comprat una capseta al súper)
  • 50 gr. de pinyons
  • melmelada de maduixa (la podeu fer a casa o comprar-la feta)
  • cabell d'àngel (el podeu fer a casa però jo l'he comprat fet)
  • un raig d'anís

Elaboració:

Tamisem la farina i en reservem una mica per poder amassar sense que se'ns enganxi la massa. Li afegim el sucre, la sal, la canyella en pols i la pell de la llimona i ho barregem. Jo ho he fet amb la màquina d'amassar, però també es pot fer a mà intentant estar una bona estoneta perquè tot quedi ben integrat.
Un cop barrejat hi anem afegint els ous un per un. Desfem el llevat en la llet tèbia i també l'hi afegim. Hi tirem un raig d'anís i anem amassant. La mantega us recomano que la hi tireu mica en mica i al final.


Amassem una estona i quan veiem que està tot integrat ja la podrem deixar reposar perquè faci la primera fermentació. La deixem dins d'un bol feta una bola...


... i la tapem amb un drap de cotó. L'hem de deixar fins que més o menys es faci el doble, que ve a ser una mitja horeta.


Mireu com ha crescut!


Ara ja podem treballar-la per tal de donar-li la forma definitiva. Enfarinem la taula, les mans i el corró i som-hi. Aquí us he de confessar que m'ha costat una mica més, perquè la massa és molt enganxosa, no us desespereu, aneu enfarinant-vos les mans i molta, molta paciència!
Com que la vull fer farcida, he agafat la meitat de la massa i l'he estirada fent la forma de la coca en un paper del forn. Hi he posat al damunt el cabell d'àngel i la melmelada de maduixa, que és el que jo he triat per a farcir-la, però podeu posar-hi el que vulgueu, compota de poma, nocilla o nutella...


He pintat amb ou batut les vores de la coca. He estirat l'altra meitat de la massa i l'he col·locada al damunt, com si fos un entrepà i l'he deixada reposar uns 20 minuts per tal de que fes la segona fermentació i pugés de volum.


Mentre llevava, he agafat les fruites confitades i les he tallat i preparat per posar-les pel damunt, i he preescalfat el forn a 200 graus.


Un cop ha pujat, ja podem guarnir-la. Primer la pintem amb l'ou batut i després hi posem la fruita confitada, els pinyons (que jo els he tingut en remull per tal de que no quedin tant torrats al coure la coca), i ho empolsinem tot de sucre pel damunt.


L'enfornem durant uns 30 minuts vigilant que no se'ns cremi. Penseu que cada forn és diferent i els temps de cocció varien. Cap al final jo he hagut d'apagar el forn i encendre una mica el grill per tal de que s'acabés de daurar i no es cremés de sota.
I ja està, l'he deixat refredar en una reixa, i aquí la teniu, a punt per aquesta nit.


Mireu quin goig que fa amb tanta fruita!


És laboriosa però segur que val la pena! Bon profit i bona revetlla!!!


10 comentaris:

  1. Amb aquesta coca segur que teniu una revetlla genial!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies Mònica, la teva tampoc es queda curta, ummm!!!!
      Bona revetlla!

      Elimina
  2. Té una pinta deliciosa!!!

    BONA REVETLLA

    ResponElimina
  3. Genial! m'encanta la idea de farcir-la, així segur que no s'asseca tant!

    ResponElimina
  4. Aquest any no n'he fet i me'n penedeixo. T'ha quedat espectacular, quina pinta!
    Marta

    ResponElimina