LLOM AMB CEBA GRATINAT

Em venia molt de gust fer una entrada amb aquesta recepta. De fet és un d'aquells plats que quan a casa fa temps que no el mengem me'l reclamen, i a més és una bona opció quan has de deixar el dinar mig preparat o per quan tens convidats. De fet a mi m'agrada molt, i com que al final l'hem de gratinar, el podem deixar a punt i fer-ho a l'últim moment a l'hora que s'escalfa. Genial!


Vinga som-hi!

Ingredients:
  • Llom tallat per a fregir (dos o tres talls per cap)
  • Ceba ratllada (bastant, però dependrà de la quantitat de talls de llom)
  • Vi blanc
  • Formatge ratllat per a gratinar
  • Sal i pebre
  • Oli d'oliva i mantega
  • Mocadors de paper

Comencem salpebrant el llom.


Seguidament ratllem la ceba...


... jo en poso força, i per tant en aquest pas se'ns fan imprescindibles els mocadors de paper! És que sempre que tragino per la cuina amb la ceba em poso molt i molt trista i ploro sense parar!!! Per tant us recomano que els tingueu ben a mà.


Posem en una paella la mantega amb una mica d'oli d'oliva perquè no se'ns cremi, i fregim el llom. Només ha de ser tomba i tomba, perquè com que desprès ho hem de gratinar, ja s'acabarà de coure.


A mida que traiem els talls de la paella, els anem col·locant ben posats en una safata per anar al forn i els reservem.


En el mateix oli de fregir el llom hi aboquem la ceba (a veure si així deixem de plorar ja d'una vegada) i la sofregim vigilant que no se'ns cremi i fins que brilli. Això voldrà dir que ja s'ha evaporat tota l'aigua que havia deixat anar.


Un cop sofregida la ceba, hi aboquem el vi blanc. Penseu que la ceba ha de quedar ben coberta...


...i deixem que es redueixi una mica.


Ho rectifiquem de sal i ja podrem apagar el foc.
Amb una cullera grossa anem posant ceba i vi al damunt de cada tall de llom que teniem reservat a la safata, i el suc restant també l'aboquem. Ho veieu? Cada tall ha de tenir la seva ceba, i el suquet que quedi pel voltant dels talls.


Ara hi posem el formatge ratllat, una mica pel damunt de cada tall.


A mi m'agrada que al gratinar, el formatge es fongui, però això va a gustos, hi ha qui li agrada que quedi més torrat, o sigui que vosaltres mateixos.
I una vegada hi tenim el formatge pel damunt... al forn a gratinar!


De fet ho podeu tenir a punt i gratinar-ho mentre us mengeu el primer plat. O si teniu convidats deixar-ho a punt i a última hora mentre es gratina ja se'ns escalfa.


La veritat és que queda boníssim, a casa els agrada molt. Ah, i recordeu-vos de posar força pa a la taula, perquè no pararan de sucar fins que s'acabi el suquet de vi amb gust de ceba!!!


Us recomano que ho proveu, i ja em direu el què!!!