PA SENSE GLUTEN

Ja fa un temps, i per problemes d'al·lèrgies, em van recomanar que mengés sense gluten. De primeres se'm fa fer tot un món, i això que no sóc cel·líaca i si un dia menjo gluten no passa res. Mica en mica m'he acostumat a fer-ho i la veritat és que em trobo moltíssim millor. És per això que no em fa gens de mandra fer un pa cada dia, i com que està al damunt del marbre, ara tots a casa mengem pa acabat de fer.


Una de les primeres coses que vaig fer, va ser procurar-me una panificadora, perquè trobar pa sense gluten acabat de fer i quan el necessites és una mica complicat. La meva és la SilverCrest que venen al Lidl. Ho dic perquè cada panificadora té programes diferents, els temps són diferent i les barreges de farines també, i per tant s'ha de trobar la mesura justa perquè el pa pugi bé i sigui menjable.

La segona cosa que vaig fer, va ser buscar per internet receptes sense gluten per a la meva panificadora en concret, i em vaig posar a fer provatures. No em va sortir el pa bé a la primera, ni a la segona vegada que ho intentava, però una vegada hi agafes la traça de debò que val molt la pena.

Fa pocs dies que hem publicat a l'Instagram @totfetacasa una foto del pa que faig, i alguns de vosaltres me n'heu demanat la recepta. És per això que he fet aquesta entrada al bloc.

Però anem per feina amb la recepta.
Jo faig una adaptació meva, de la recepta del "Pan  Miguel" que vaig trobar al bloc "Celiaquines", és a dir, que utilitzo les mateixes mesures de les farines, però la resta és adaptada.

Ingredients:
  • 300 gr. de farina panificable Procel·li
  • 25 gr. de farina blanca de moresc tipus Maizena
  • 25 gr. de farina d'arròs
  • 200 ml. d'aigua
  • 150 ml. de llet d'ametlla
  • 1/2 pastilla de llevat fresc, uns 12 gr. (el trobo al súper)
  • 1 ou
  • 1 cullerada de xarop d'atzavara (podeu posar-hi mel o sucre de canya).
  • 1 cullerada d'oli d'oliva.
Comencem posant al got de mesures l'aigua i la llet d'ametlla i ho posem al microones perquè s'escalfi a uns 35 graus (jo ja hi tinc la mesura presa i ho faig a ull). La llet pot ser del tipus que vulgueu, o inclús només posar-hi aigua.


Una vegada l'hem escalfat, hi afegim el llevat i el dissolem a dintre remenant. El deixem que s'escumi mentre preparem la resta d'ingredients. Hi ha qui hi posa una cullerada de sucre per a activar el llevat, però com que la llet d'ametlla ja en porta, jo no n'hi poso.


En un plat hi trenquem l'ou.


Hi afegim el raig d'oli d'oliva, el xarop d'atzavara i ho reservem.


Anem amb les farines.
La mesura i el tipus de farines és molt important. Aquestes mesures són per a la marca Procel·li de farina panificable sense gluten. Si es fa servir un altre marca, ja tot varia i el pa no queda bé. Hauríem de fer una altra proporció i per tant seria una altra recepta. Jo aquesta farina la trobo al Condis i a l'Eroski.
Posem 300 gr. de farina panificable.


Hi afegim 25 gr. de farina de moresc tipus Maizena.


I per acabar la barreja, 25 gr. de farina d'arròs.


En total 350 gr. de farines.

Ara ja ho tenim tot a punt per posar-ho al recipient de la panificadora.
Primer de tot batem bé la barreja del plat amb una forquilla i ho aboquem.


Hi afegim la barreja del got amb el llevat dissolt.


I per últim cobrim tots els ingredients líquids, amb les farines.


Si hi voleu posar un polsim de sal, ara és el moment, sempre damunt de tot i que no estigui en contacte amb el llevat. Però jo no en poso i a casa troben el pa boníssim. És qüestió de gustos.
I cap a la panificadora.
Jo la poso al programa més llarg que té la meva màquina i se'm cou bé. Programa 1 i torrat al màxim, 3 hores i 15 minuts.


Heu de seguir les indicacions de la panificadora, és a dir, aquest model quan fa 1 hora i 10 minuts que està en marxa, s'han de treure les pales, i segueix el programa durant 2 hores i 5 minuts més.

Ummmm, quina oloreta que fa tota la casa!!!!
Una vegada passat el temps i quan la màquina pita, ja podem treure el pa, desemmotllar-lo i deixar-lo refredar sobre una reixa.


I quan estigui fred, ja el podem llescar.


Bon profit!!!